Най-красиви църкви в Рим – втора част

В продължение…

Сан Клементе

Базиликата Сан Клементе е кръстена на Св. Климент, който е третият папа след Свети Петър. Разположен само на няколко пресечки от Колизеума, настоящата църквата е построена върху четири пласта от сгради, включително други църкви, като се започне с християнски дом, който е бил разрушен през 64 г. ​​по време на пожар най-тясно свързани с император Нерон. По едно време, църквата е езически храм. Днес се управлява от ирландските доминиканци. Църквата е известна със своите великолепни стенописи и мозайки.

Сан Джовани в Латерано

Сан Джовани в Латерано е една от четирите главни базилики в Рим. Посветена на Йоан Кръстител и евангелист Йоан. Това е началото на катедралата и архиепископския път на папата и към Рим. Той е известен като „катедралата на Рим и на света“. Смята се, че е първата католическата църква е построена в Рим. Нейната външна украса включва други църкви. Тя е много богато украсена, с пана, колони, мозайки и картини; дори светилниците носят изображения и пророци.

Санта Мария Маджоре

В Санта Мария Маджоре е смятана за един от най-важните католически църкви в Рим, която може да се каже е бижу. Църквата съдържа впечатляващ набор от артефакти и изкуство, които представляват християнско изкуство и цивилизацията на Рим. Поклонници от цял ​​свят идват тук, за да отдадат почит на базиликата, където всеки витраж, колона или фреска има религиозна история. Пътуващите, които са в Рим да присъстват на Чудото на честването на снеговете, което се отбелязва на 5 август с хиляди бели венчелистчета падащи от тавана.

Базиликата Свети Петър

Може да не е най-старата католическа църква в Рим, но базиликата Свети Петър определено е най-известната, може би в целия свят. Базиликата е построена на мястото, където се смята, че първият папа, св. Петър бил разпнат. В настоящото базилика изискала повече от 150 години, за да се изгради, но чакането си е струвало. Творби от известни художници на Ренесанса като Микеланджело, също предназначени за купола, могат да бъдат намерени в целият му богато украсен интериор. Базиликата и свързаните с нея параклиси и музеи трябва да се зърнат на всяка цена.

 

 

 

 

Scroll to Top