3 засаждания в зеленчуковата градина, за които трябва да знаеш

Ако си имате малка градинка няма да е голяма работа да се грижите за нея. И все пак всяка култура, посев, насаждение ска своето внимание. Предлагаме ви информация за 3 засаждания в зеленчуковата градина, а преди това вижте за части за трактори.

Пролени корнишони – в края на април и началото на май се засяват. Засяването им става на редове като се редуват по 80  и на разстояние 10-15 см. помежду им. След като растението образува 3-4 листа се мулчират.

Муличиране – това е редуване или разхвърляне на органични и неорганични отпадъци върху почвата. Разхвърлянето става повърхностно. Вижте за 4 аминокиселини тук.

Монокултурно отглеждане – това е отглеждането на една култура върху една и съща площ за няколко години.

Подхранване на моркови – подхранването се прави с мярка, за да не натрупват излишни нитрати. След поникването им, през април се прави първо торене с по 10 г/кв. м. амониева силитра, желателно е да се комбинира с поливане и окопаване. След като морковите се развият с по няколко листа се прави второ подхранване при същите норми и условия.

Копър – той се отглежда най-често като междинна култура и с други зеленчукови култури. При тях семената се засяват на постоянно място.  Сеитбата им започва рано на пролет и продължава до юни. При пролетното засяване, ако копърът се отглежда самостоятелно, мястото се подготвя, така, че да може да се полива при засушаване, т.к. растението е особено взискателно към почвената влажност. Семената му никнат бавно, около 2 седмици, а понякога и до 20 дни след сейтбата. Най-добре е засяването му да става през две-три седмици, че в градината да има постоянно свеж копър, а и в кухнята да не липсва цяла пролет и лято. Беритбата на листата започва, едва, когато растението е достигнало 10-12 см. височина. Освен като ароматна подправка, копърът е ценен и за народната медицина. Плодчетата му действат като смазочно средство, спазмолитично и имат тонизиращо действие над стомаха. Разберете за минералната вода от Бачково.

Scroll to Top