Кога GPS навигацията за кола не може да търси сателитни сигнали

Сателитните сигнали са гръбнакът на GPS за бордова навигация за позициониране и навигация. Ако не може да търсите сателитни сигнали, тогава GPS не може да навигира, което означава, че вашият GPS е просто парче желязо.

Съществуват три основни ситуации, при които навигация за кола не може да търси сателитни сигнали:

  1. Когато картите на навигацията за кола не са актуализирани от дълго време. Тогава „периодът на използване“ може да е изтекъл и да се наложи актуализация.
  2. Сателитният сигнал е слаб и може да работи нормално, след коригиране на позицията.
  3. Влияе се от други електрически уреди в колата и може да се използва нормално след отстраняване на смущенията.

Преценка и решение:

За да определите защо сателитните сигнали не могат да бъдат намерени, опитайте да ги позиционирате в отворен квадрат. Сателитните сигнали се улавят по-лесно на открито и смущенията от електрическите уреди в колата могат да бъдат елиминирани. Ако в този случай все още не може да търсите сателитни сигнали, тогава вашият GPS може да има друг технически проблем и тогава трябва да се свържете с продавача за подмяна на устройство или гаранционни услуги.

Ако сигналът не може да бъде открит или има слаб сигнал, може да го прецените като втория случай. Способността на GPS да намира сателити е тясно свързана с GPS хардуера. Общите навигатори имат вградени антени. Вградените антени са относително малки и получените оригинални сателитни сигнали са слаби. Те дори не могат да търсят сателитни сигнали. Собствениците на автомобили могат да инсталират GPS усилватели за усилване на GPS сигналите.

При използване на различни електрически уреди като рекордера за кола, GPS не може да се използва нормално. Тогава причината, поради която GPS сигналът не може да бъде открит, най-вероятно е резултат от взаимна интерференция на електронни продукти. Тъй като честотните ленти на сигнала са твърде близки, те причиняват взаимни смущения. Собственикът може да избере да използва само един от електрическите уреди или да опита да увие платката в калаено фолио, за да елиминира самите смущения.

Източник: bgauto.eu

 

Scroll to Top