Почистване на двор и правилна зимна подготовка

Почистване на двор и правилна зимна подготовка е нужна всяка година, с настъпването на есенното студено време и дъждовете. Тогава собствениците на вили бавно, но сигурно се преместват в своите градски апартаменти. Цялата реколта вече е прибрана, листата са паднали и мишките бавно се прибират в къщата. И така, още един летен сезон приключва.

За да прекарате спокойно зимата и да не се тревожите за двора си, трябва внимателно да се погрижите за него. Това трябва да стане, преди да е настъпила зимата и още през есента. Градина, цветна леха, дървета, къща и, ако има, изба и оранжерия изискват внимание.

Така че, за да може вашата вила да посрещне пролетта с усмивка, трябва да направите старателно почистване на двор и да извършите следната работа:

  1. Работа в градината

Дърветата се нуждаят от защита от натрапници като мишки и зайци. Известно е, че за тях кората на дървото е добра храна в зимните студове. Повечето овощни дървета без кора загиват, а тези, които успеят да оцелеят, се разболяват и не дават плод. Ето защо експертите препоръчват обвързване на стволовете с нетъкан материал или изграждане на защитна ограда. Не забравяйте за навременното избелване (варосване). Това ще предпази дърветата от температурни промени и от слънчево изгаряне, през пролетта.

Цветните лехи също ще изискват грижи. Луковичните цветове се отрязват и луковиците се изкопават. Увийте в хартия и съхранявайте на сухо и хладно място. Само лалетата се засаждат, през септември-октомври и с настъпването на ранната пролет те се радват с цъфтежа си. Многогодишните цветя изискват подрязване на стъблата и покриване с всякакъв материал, като дървени стърготини, смърчови клони или хумус. Трябва да се покрие с настъпването на първото замръзване. За розите трябва да се погрижите добре, тъй като не всички видове могат да издържат на зимата.

Тревата се коси преди зимните студове на височина 5 см. Последното косене се препоръчва да се извърши при температура от + 7-10 градуса. Също така трябва да премахнат всички паднали листа от тревата, така че да „не се задуши“ и през пролетта да ви радва с наситения си цвят и плътност.

  1. Работа в градината

След прибиране на реколтата е време за почистване на двор. Правим почистване на дворове, събираме целия боклук от леглата и го преместваме в купчината компост, след което ще се превърне в отличен хумус. Ако има заразени плевели или растителни остатъци, трябва да се отърваваме от тях. В никакъв случай не поставяйте в обща купчина. След прибиране на реколтата градината трябва да бъде прекопана и наторена. Изкопаната земя не се изравнява и буците не се разбиват. Това се дължи на факта, че почвата ще замръзне по-бързо и ларвите на насекомите ще умрат. Ако планирате да отглеждате лук, магданоз, копър, киселец, през пролетта, започнете да сеете семена, преди да настъпи зимата.

  1. Домакинска работа е много важен етап от подготовката на вилата за зимата

Не пестете време и усилия за самото почистване на двор и профилактиката му. Ако оставяте храна, погрижете се за тяхната безопасност. Слагат се само в тави и се затварят плътно с капаци. Така ще избегнете нападение от мишки, молци които да се заселят в къщата. Вашите вълнени неща ще станат деликатес за прехраната им. Затова купете предварително отрова за мишки и репелент, срещу молци. Това е единственият начин да защитите вилата си от тях през зимата. Когато затваряте вилата за зимата, уверете се, че всички отвори и прозорци са затворени.

Селските къщи не се отопляват и се образува влажен студен въздух, който може да развали домакинските уреди. Разбира се, по-добре е да го извадите за зимата, но ако това не е възможно, увийте го с целофан, така че влагата да не попадне в уредите. Не забравяйте да проверите, дали устройствата са изключени от мрежата.

Източете водата от всички тръби и отстранете маркучите. Тъй като минусовите температури могат да ги повредят. Освен това освободете всички контейнери от водата, така че замръзването да не ги осакати. Внесете пластмасови тела в къщата.

Ако имате изба и оранжерия, подгответе ги за зимата. Преди да занесете зеленчуците в мазето, трябва да проветрите и да поставите в пълен ред. Отстранете прах, паяжини и мухъл. Освободете оранжерията от растителни остатъци, измийте и дезинфекцирайте.

  1. Мерки за сигурност

Както показва статистиката, през зимата процентът на кражбите във вилните кооперации рязко се увеличава. При възможност инсталирайте алармени системи, видеонаблюдение или наемете пазач. Друго полезно нещо би било да застраховате селските имоти, но това е вече, ако навлезем дълбоко в въпроса за сигурността. Има по-лесни и по-евтини начини – това е включване на светлината, чрез сензор за движение, симулиране на лаещо куче или споразумение със съседите да се редуват и да тъпчат пътеки. Разбира се, такива методи не са надеждни и не дават никакви гаранции.

Пожари. За да защитите вилата през зимата от пожари, отстранете сухите отпадъци – клони, суха трева. За това непременно от полза ще е почистване на дворове. Такова може да наемете на адрес: https://dvorove.com/firma-ceni-pochistvane-dvor.

Краят на летния сезон не означава край на лятната работа. Дори обратното. Есента е времето да работите здраво и да се грижите за любимия си кът, да планирате почистване на двор. Нищо чудно, че има поговорка – пригответе шейна, през лятото и каруца през зимата.

Източник: DVOROVE.COM

Scroll to Top